Jani Kaleva taistelee SM-mitalista Formula Fordeissa

25.07.2016

Parikymppinen EMSC:n Jani Kaleva on menestynyt hienosti tämän vuoden Formula Ford -luokassa Rata-SM-sarjassa. Ennen kauden viimeistä kisaviikonloppua Ahvenistolla syyskuun puolivälissä Kaleva on toisena pistetaulukossa.

Heinäkuun 23.-24. päivinä ajettiin rata-ajon SM-sarjan neljäs osakilpailu Alastarolla. Vielä aika-ajossa Kaleva haki tuntumaa rataan ja autoonsa. Kalevan paras kierrosaika oli 1.15,958 (keskinopeus oli 128,961 km/h), jolla ajalla Kaleva oli kuuden kuljettajan porukassa neljäs.

Paalupaikalle ajo Alastaron UA:n oma poika Sami Talvitie, jonka paras kierros oli 1.15,389. Keskinopeutta Talvitien 09 Van Diemenillä kertyi lukemaan 129,934 km/h. Kuopion Elias Niskanen nappasi toisen eturivin paikoista hävittyään Talvitiellä vain 0,059 sekuntia.

Ensimmäisessä kisastartissa Jani Kaleva paranteli asemiaan pykälän verran ja oli ruutulipulla kolmas. Eroa kakkoseen. Sami Talvitiehen jäi 5,897 sekuntia. Voittoon ajoi Elias Niskanen, vain 0,394 sekunnin turvin.

Toisessa kisastartissa Kaleva onnistui jälleen parantamaan suoritustaan. Valitettavasti vielä Elias Niskanen oli liian kova vastus, sillä kuopiolainen karkasi kakkoseksi ajaneelta Kalevalta peräti 7,065 sekunnin päähän. Sami Talvitie oli kolmas.

Viikonlopun kolmas kisastartti oli Kalevalta heikoin. Elias Niskanen nappasi jälleen voiton. Kakkonen oli tällä kertaa Patrik Pasma Oulusta. Eroa voittajaan jäi 1,417 sekuntia. Sami Talvitie ehti kolmanneksi ja Jani Kaleva ylitti maaliviivan neljäntenä 13,346 sekuntia voittajalle häviten.

Niskanen vahvasti menossa kohti suomenmestaruutta

Jo ennen Alastaron osakilpailua reilussa pistejohdossa ollut Niskanen sinetöi suomenmestaruuden nimiinsä triplavoitolla.
”Toisen kilpailulähdön lähtö onnistui taas superhyvin ja pääsin hyvään johtoon. Säästelin siinä sitten renkaita. Myös kolmannessa lähdössä lähtö onnistui ja pääsin hyvin karkuun”, kertasi Niskanen sunnuntain kilpailujen kulkua.

Vaikka voitot tulivat ylivoimaiseen tyyliin, Niskanen on realistinen.
”Aika virheettömästi pitää ajaa, ei saisi hirveästi virheitä tehdä.”

Vain keskeytykset jokaisessa kauden viimeisen kilpailun lähdössä Ahvenistolla syyskuun puolivälissä voisi vielä romuttaa mestaruushaaveet, mutta Niskasta voitaneen pitää jo paikkansa varmistaneena suomenmestarina.

Mies suhtautuu kuitenkin vielä toistaiseksi vaatimattomasti mestaruuteen.
”Ajetaan vielä Ahvenisto ja yritetään saada hyviä tuloksia sieltäkin”.

Niskasella on kertynyt SM-pisteitä ennen kauden viimeistä kisaviikonloppua 184,5. Jani Kaleva on toisena pisteillä 148,5 ja joutuu vielä taistelemaan pitääkseen SM-hopean, sillä Sami Talvitie on vain puolentoista pisteen päässä kolmantena. Neljäntenä olevalla Milla Mäkelällä pisteitä on 107, joten melkoisella varmuudella mitalikolmikko on Niskanen, Kaleva ja Talvitie. Heidän keskinäistä järjestystä ei vielä tiedä.

(teksti: Kikka Kuosmanen ja rata-sm tiedotus)