Justus_Tunturi_Taneli_Niinimaki-2196.jpg

Justus Räikkönen: ”Ralli on vaan niin siistii”

19.01.2022

Maaliskuussa 17 vuotta täyttävä kirkkonummelainen Justus Räikkönen valmistautuu elämänsä toiseen Arctic Ralliin jo hivenen kokeneempana. Vielä ajokortiton Räikkönen on vaihtanut kaluston kilpailukykyisempään Ford Fiestaan ja saanut vierelleen nuotteja lukemaan ja siirtymät ajamaan kokeneen Mikael Korhosen. 

Justus Räikkönen oli ajanut vain yhden rallin lokakuussa 2020 ennen kuin starttasi Tunturiralliin 2021. 
”Keravalla neljän pätkän jälkeen, joista kakkosella ulkoiltiinkin, olisi haluttu jatkaa pitempäänkin”, kertasi Räikkönen, joka oli luokassaan kuudes.

Tammikuisessa Tunturirallissa 2021 Räikkönen sai ajettua kilometrejä lisää. Oli luokassaan toinen, minkä jälkeen vuosi 2021 meni pääasiassa rallin nuorten SM-sarjaa kiertäen. Kauden päätteeksi nuorukaisen kaulaan pujotettiin AKK:n mitaligaalassa hopeinen mitali Tuukka Kauppisen napattua mestaruuden.
”En todellakaan pettynyt, etten voittanut. Emme alun perin lähteneet ajamaan mitaleista. Minulle oli pääasia, että pääsin ajamaan. Ralli on niin siistii.” 
”Siihen nähden, että täysin ummikkona pääsin vasta ennen Keravaa kokeilemaan manuaalivaihteista autoa, voi tämän kauden SM-mitalia pitää loistavana suorituksena.”

Nuotista ensimmäistä kertaa

Voisi olla perusteltua ajatella Räikkösen elävän suurta unelmaansa parhaillaan. Vai mitä sanotte nuorukaisen touhuista? Päivisin mies opiskelee Omniassa autoalaa ja siellä erityisesti 2-vuotisella moottoriurheilulinjalla.
”Kaikenlaista opitaan. Joskus käydään koulupäivän aikana ajamassa kartingia, joskus opiskellaan asioita, joita ei tavallisissa autokorjaamoissa tehdä eli koneistamojen erilaisia työtehtäviä, ja paljon ihan tavallisiakin asioita”, kertaa Räikkönen, joka on suorittanut nyt myös nuottitutkinnon.

Koulun lisäksi päivät täyttyvät tallilla autoa laittamassa tai nuotin tekoa harjoittelemassa, ellei ole kilpailuviikonloppu. Nuorten luokassa saa ajaa kilpaa sinä vuonna, kun täyttää 14 vuotta. Räikkönen oli aloittaessaan 15-vuotias, ensi keväänä tulee 17 vuotta täyteen, jolloin voi anoa poikkeusluvalla ajokorttia.
”Mikaelilla on ajokortin opetuslupa ja autossamme lain vaatima jarrupoljin kartturin puolella. Näin olemme päässeet harjoittelemaan nuottien tekemistä kiertäen eteläsuomalaisia pikkuteitä.”

Räikkönen tunnustautuu melkoisen kilpailuhenkiseksi ihmiseksi, ja tuntuu ottavan rallin ajamisenkin tosissaan. SM-tasoinen cheerleading-harrastus jäi Räikköseltä ”tauolle”, kun mies halusi keskittyä vain ralliin.
”Kyllä me aina lähdetään voitosta ajamaan, mutta realistisesti ajatellen tavoitteena olisi SM-sarjassa sijoittua SM5-luokassa viiden parhaan joukkoon.”

teksti: Kikka Kuosmanen, kuva: AKK/Taneli Niinmäki (Tiedote on julkaistu Tunturirallin rallilehdessä ennen tämän vuoden kilpailua. )

PS. Tunturirallissa 2022 Justus ja Mikael joutuivat keskeyttämään ulosajon vuoksi. Siinä vaiheessa pojat olivat SM5-luokassa sijalla 4. 

 

 

Espoo Motorsport Club ry
Postiosoite: 
Luomannotko 2, 02200 ESPOO
Sähköposti: hallitus (at) emsc.fi