kalle4.jpg

Kalle Markkanen–Tommy Nyholm keskittyvät nyt Suomen MM-ralliin

27.06.2018

Kesäkausi on alkanut espoolaisen Kalle Markkasen, 18, tiimissä tiiviin testaamisen ja monipuolisen kilpailemisen puitteissa. Rallicrossista ralliin vuoden alussa vaihtanut Markkanen haki jo varhain keväällä ajotuntumaa asvaltilta kovatasoisista rallisprint-kilpailuista rallicross-Minillään. Meriittilistalle merkittiin mm. enintään 1600-kuutioisten kakkossija Vihdin SM-rallisprintistä.

Rallissa Markkanen sai rinnalleen erittäin kokeneen kartanlukijan. Tommy Nyholm, 44, on kilpaillut menestyksekkäästi sekä ajajana että kakkosohjaajana.

Kaksikko kilpaili Citroën C2 R2 -autollaan ennen juhannusta Seinäjoella Pohjanmaa-rallissa, joka sai vakavan onnettomuuden vuoksi ikävän käänteen heti kilpailun aluksi. Markkasen ja Nyholmin lupaavasti alkanut kilpailu puolestaan päättyi lievään ulosajoon.

Nyt katseet on jo käännetty Suomen MM-ralliin, joka ajetaan neljän viikon kuluttua.

Dramaattinen Pohjanmaa-ralli päättyi keskeytykseen

Rallin SM-sarjan kesäkauden toinen osakilpailu ajettiin juhannusta edeltävänä viikonloppuna Seinäjoen ympäristössä. Tiet olivat erittäin vaihtelevia ja kovavauhtisia. Kilpailuun valmistautuminen sujui hyvin, ja auto saatiin säädettyä mieluiseksi Jämsässä ajetulla Ehikin treenipätkällä. Ennen kilpailua ajettiin myös niin sanottu "mutteritsekki" Saukkolassa. Sielläkin kaikki toimi hyvin.

Perjantaipäivä kului nuotittaessa. Nuotituksessa huomattiin teiden vaihtelevuus ja kovavauhtisuus. Tiet olivat myös erittäin liukkaat ja irtosoraa oli erittäin paljon. Irtosora ei huolettanut siinä kohtaa, koska lähtönumeromme 21 mahdollisti teiden putsaantumisen ennen meitä.

Perjantaina iltapäivällä oli tarkoitus ajaa kaksi ensimmäistä EK:ta. Ykköspätkän AT-jonossa huomasin paloauton ja ambulanssin lähtevän erikoiskokeelle, kun meidän luokastamme olivat kahta autoa lukuun ottamatta kaikki jo startanneet.

Valitettavan tapaturman johdosta erikoiskoe peruttiin ja ensimmäinen erikoiskoe ajettiin vaihtoehtoisena siirtymänä toiselle pätkälle. Kakkospätkälle saapuessa kilpailun toimihenkilöt ilmoittivat, että myös kakkospätkältä ajetaan vaihtoehtoista siirtymää takaisin huoltoon ja siitä yötauon parc fermé -alueelle.

Muut SM3-luokan autokunnat saivat ajaa perjantaina kaksi EK:ta täyttä kisavauhtia, mikä helpotti heidän lauantaipäiväänsä, kun koko perjantai tulosten osalta mitätöitiin ja lauantaille lähdettiin puhtaalta pöydältä.

Lauantaiaamuna pidettiin kaikille kuljettajille infotilaisuus. Siellä kerrottiin tapaturmasta ja kyseisessä onnettomuudessa olleen kuljettajaparin tilanne. Infotilaisuus järjestettiin, jotta kaikilta mahdollisilta huhuilta ja kuulopuheilta vältyttäisiin.

Lauantaina ensimmäinen auto starttasi reitille kello 9.01. Kaksi ensimmäistä pätkää ajaminen oli väliaikapisteiden mukaan hyvää, vaikka se ei itseäni tyydyttänyt pätkääkään. Kakkospätkällä myös useampi nuotilta putoaminen aiheutti vauhdin romahtamisen hetkellisesti. EK:n väliajoista katsottuna vauhti oli kuitenkin kärjen tuntumassa.

Toisella legillä ajo tuntui paremmalta, mutta taas ajat sanoivat ihan toista. Kolmannelle legille päätettiin kiristää ja ottaa kunnon ”atakki” päälle. Viidennen EK:n lähdössä jouduttiin odottamaan ylimääräistä aikaa noin puoli tuntia, koska edellisellä EK:lla oli ulosajossa kuljettajapari loukkaantunut ja EK keskeytetty.

Viitosella ajo oli hyvää ja uskallus kohdillaan, mutta takajarrut jäivät päälle. Liiallinen rohkeus kostautui, kun jätin jarrun liian myöhään ja auton perä joutui irtosoralle. Tilanteessa ei ollut muuta tehtävissä kuin yrittää selvitä mahdollisimman pienillä vaurioilla. Se onneksi onnistui!

Tästä suuntaamme keskittymisen kohti Suomen MM-rallia, jonka valmistelut ovat alkaneet jo huomattavasti aikaisemmin.

Trevliga hällsningar!

Kalle

 

Espoo Motorsport Club ry
Postiosoite: 
Luomannotko 2, 02200 ESPOO
Sähköposti: hallitus (at) emsc.fi