image3.jpegJesper Heininen myöntää, että menestyminen karting-kisoissa oli aluksi yllätys hänelle itselleenkin.

Karting tutustumisillasta Tiistaiturnaus voittajaksi

09.11.2021

Jesper Heinisen lahjakkuus huomattiin heti, kun hän osallistui Espoo Motorsport Clubin karting tutustumisiltaan. Jo viikkoa myöhemmin hän kilpaili.

Syyskuinen ilta on jo vähän kolea, mutta Bembölen kartingradalla Espoossa eletään vielä kesäkauden viimeisiä rippeitä. 

Käynnissä ovat kauden huipentavat Espoo Motorsport Clubin kestävyysajot, ja paikalle on saapunut väkeä sylivauvoista isovanhempiin. Grillimakkara tuoksuu, moottorit pärisevät ja kuljettajat ovat täynnä suuria tunteita.

Yksi kestävyysajojen ensikertalaisista on violettiin ajohaalariin pukeutunut kahdeksanvuotias Jesper Heininen. Tärkeä kilpailu ei rennosti hymyilevää poikaa kuitenkaan jännitä, kuten ei oikein mikään koskaan.

- Vain äitiä jännittää, Milla-äiti nauraa varikon laidalla.

Taidot huomattiin

Kulunut karting-kesä oli Bembölen radalla kenties vilkkaampi kuin koskaan, ja sen aikana myös Jesper löysi tiensä moottoriurheilun pariin.

Nummella asuva Jesper osallistui kesäkuun puolessa välissä järjestettyyn tutustumisiltaan, jolloin lajista kiinnostuneet saivat kokeilla ajamista seuran vapaaehtoisten ohjaamina. Kokeiluillan suosio oli valtava ja väkeä radalla paljon, mutta Espoo Motorsport Clubin kantavat voimat Silvia ja Sami Walle kiinnittivät joukon keskellä heti huomiota Jesperiin. 

Vastaavia kuljettajia, jotka säväyttävät fiksulla ajamisellaan, sattuu heidän mukaansa kokeiluiltoihin korkeintaan yksi tai kaksi. Enemmän on sellaisia, jotka ajavat omien taitojensa yli, tai niitä, jotka eivät uskalla ajaa lujaa ollenkaan.

- Laji vaatii rohkeuden ja maltillisuuden yhdistelmän. Tässä oli juuri sellainen kuski, joka ajoi omalla tasollaan, mutta rohkeasti, Sami kertoo.Jesperin ajotyylissä on sopivassa suhteessa malttia ja rohkeutta.

Silvia ja Sami jututtivat saman tien Jesperin vanhempia ja kannustivat perhettä harrastuksen pariin.

- Totesimme, että ajo näytti tosi hyvältä, ja kannattaa ehdottomasti harkita, että he ostaisivat oman auton ja alkaisivat ajaa enemmän.

Jesperin vanhemmat Milla ja Teemu innostuivat, pojasta puhumattakaan.Koko perhe eli Milla, Jesper, Teemu ja Enni Heininen viihtyvät karting-varikolla.

Vauhdikas alku 

Kohtalokkaan kokeiluillan jälkeen asiat etenivätkin pikakelauksella. Jesper koki elämänsä yllätyksen, kun löysi autotallista vanhempiensa pikimmiten hankkiman ikioman karting-auton.

Onnellinen autonomistaja pääsi testaamaan menopeliään Bemböleen heti seuraavana maanantaina, ja tiistaina vuorossa olikin sitten ensimmäinen kilpailu. Johan sitä oli alla yksi ajoharjoittelu omalla autolla!

Tuossa ensimmäisessä tiistaiturnauksessaan Jesper näytti kykynsä sijoittumalla upeasti kolmanneksi cadet-luokassa. Aika pian tuon jälkeen perhe huomasi, että cadet-luokka ei riitä tyydyttämään Jesperin vauhdin nälkää, ja luokkaa vaihdettiin mikroihin.

Isä-Teemu on joskus työskennellyt autonasentajana, minkä vuoksi huoltohommat varikolla hoituvat hyvin. Karting-taustaa hänellä itsellään ei kuitenkaan ole.

Oman auton hankinnasta ehti kulua ainoastaan kolme viikkoa, kun Jesper nappasi ensimmäisen voittonsa tiistaiturnauksessa. Jesper ei itse oikein osaa analysoida voittonsa salaisuutta, mutta isä muistaa, miten kaikki kävi.

- Ajoit koko kisan johtajan takana kakkosena, ja sitten kun hän teki pienen virheen, pääsit ohi, Teemu tiivistää.

Jesper toteaa, että ei ennen starttia olisi voinut uskoa voittavansa.

- Yllätin siinä vähän itsenikin.

Kesän aikana Jesper osallistui Bembölen tiistaiturnuksiin. Yhden voiton lisäksi kertyi kakkos- ja kolmossijoja, sekä joitakin heikompia sijoituksia.

- Se kilpailu on samaan aikaan 9-vuotissynttäreideni kanssa, Jesper hymyilee.

Ahkerasta kilpailemisesta huolimatta perheelle jäi kesällä hyvin aikaa muuhunkin kuin kartingiin.

- Joskus kävimme radalla kaksi tai kolme kertaa viikossa, mutta sitten on taas ollut sellaisia viikkoja, että emme ole käyneet lainkaan, perhe kuvailee rentoa suhtautumistaan.

Kartingista on kuitenkin nopeasti tullut koko perheelle mieluinen yhteinen juttu, sillä myös neljävuotias pikkusisko Enni on saanut oman puffoauton.

Harrastus jatkuu

Heinisillä ei ole aiemmin seurattu moottoriurheilua tai esimerkiksi F1-kisoja. Siksikään Jesper ei osaa mainita ketään esikuvaa kuljettajana. Erityisiä tulevaisuuden haaveita tai tavoitteita karting-uralle hän ei myöskään ole asettanut.

- Aion kyllä jatkaa ensi kesänä, hän painottaa.

Myös isällä on selvät sävelet harrastuksen jatkolle.

- Niin pitkään mennään, kuin hyvältä tuntuu! Kunhan on jotakin tekemistä. 

Kartingin kalleus on yleinen puheenaihe, mutta sitäkään Teemu ja Milla eivät viitsi kauhistella, kun mieleinen harrastus on kerran löytynyt.

- Kyllä rahat voisi käyttää paljon huonomminkin.

Perhe kiittää vielä seuraa siitä, kuinka lämmintä kannustusta he saivat heti ensimmäisessä tutustumisillassa.

- Se oli erittäin hyvä! Sanottiin, että nyt vain ostamaan oma auto, tästä pojasta on johonkin, Milla muistelee.

Sami Walle uskoo, että tulevaisuudessa Jesper menestyy vielä paremmin.

- Hän on ajanut vielä tosi vähän suhteessa moniin muihin kuljettajiin, mutta pärjää jo mukana aivan niin kuin muutkin.

Syyskuun pimeässä illassa joudutaan turvautumaan taskulamppuun, kun kestävyysajojen palkintoja viimein päästään jakamaan. Jesper pokkaa luokassaan viidennen sijan.

Rento ja hymyilevä poika on tulokseensa tyytyväinen. Oman ajon jälkeen ilta on kulunut varikolla skuuttaillen ja kavereiden kanssa aikaa viettäen. Koska niin, vauhdin lisäksi kartingissa on se yksi toinenkin asia, joka erityisesti viehättää Jesperiä:

- Olen saanut paljon uusia kavereita! 

 

Teksti ja kuvat: Anne Leinonen

Espoo Motorsport Club ry
Postiosoite: 
Luomannotko 2, 02200 ESPOO
Sähköposti: hallitus (at) emsc.fi