Juuso Nordgren ja Mikael Korhonen (vas.) Mikkelin maalissa palkintokorokkeella Kuvat: Ralli SM / Taneli Niinimäki

Mikkelin SM-rallista menestystä roppakaupalla

05.03.2016

Mikkelin SM Vaakuna -rallissa helmikuun viimeisenä viikonloppuna Espoon Motorsport Clubin jäsenistä Pasi Kilpeläinen, Mikael Korhonen ja Pasi Haataja menestyivät loistavasti. Palkintokorokkeella voittoa juhlivat Kilpeläinen ja Korhonen, Haataja sijoittui neljänneksi.

Kaikilla Mikkelissä menestyneillä on jo pitkä ura takana kartanlukijan eli kakkosohjaajan tehtävistä. Pasi Kilpeläinen on jo usean vuoden ajan istunut jämsäläisen Joonas Lindroosin ”kakkosena” ja kerännyt palkintokaappiinsa pyttyjä ja SM-mitaleita lukemattoman määrän. Mikael Korhonen luotsasi aiemmin Espoon Motorsport Clubin Jaro Kinnusta, mutta nyttemmin Korhonen voi osaamisellaan avittaa nuorta tulevaisuuden lupausta, karkkilalaista Juuso Nordgrenia. Lindroos-Kilpeläinen voitti Mikkelissä SM4-luokan ja Nordgren-Korhonen SM3-luokan. Pasi Haataja luki nuotteja tervakoskelaiselle Petri Itkoselle sijoittuen Mikkelissä SM4-luokan neljänneksi.

Pasi Kilpeläinen (vas.) on jo tottunut juhlimaan voittoa Joonas Lindroosin kanssa.

Mikkelin SM Vaakuna -ralli oli kauden 2016 SM-sarjan toinen osakilpailu. Rovaniemen Tunturiralli oli jälleen tuttuun tapaan kaudenavaus, Mikkelin jälkeen rallikaravaani siirtyy maaliskuun toisena viikonloppuna uusiin maisemiin. Nilsiän UA isännöi SM-rallia hiihtokeskus Tahko kilpailukeskuksenaan.

Joonas Lindroos ja Pasi Kilpeläinen aloittivat kautensa vasta Mikkelistä. Lindroos-Kilpeläinen pari on SM-sarjan kestomenestyjä, eikä Mikkelissäkään ollut yllätys, että pari kipusi kisan päätteeksi korkeimmalle palkintokorokkeelle. Helpolla voitto ei kuitenkaan tällä kertaa tullut. Saarijärven Esa Ruotsalainen pisti kampoihin oikein tosissaan, eikä vielä ennen viimeistä erikoiskoetta ollut ollenkaan varmaa kumpi voittaa.

Voittotaistelu oli alusta asti todella mielenkiintoinen. Kakkospätkän jälkeen eli perjantain yötauolle lähdettäessä Lindroos ja Ruotsalainen olivat tasa-ajalla. Lauantaina Ruotsalainen oli aamusta paremmin hereillä, kunnes Ruotsalaisen 4,4 sekunnin johto vaihtui EK:lla 6 vain 0,1 sekunnin tappioksi Lindroosin hyväksi. Viimeistä edellisellä erikoiskokeella Lindroos kasvatti eron peräti 11,6 sekuntiin. Ruotsalainen ei kuitenkaan antanut periksi, mutta Lindroos-Kilpeläinen piti pintansa ja maalissa kärkikaksikon ero oli 4,0 sekuntia.  Kolmanneksi ajanut Emil Lindholm jäi jo lähes kaksi minuuttia.

SM3-luokassa pari Juuso Nordgren-Mikael Korhonen olivat täysin ylitse muiden. Perjantaina raviradalla ajettu 1,5 kilometrin rykäys ei vielä maistunut, mutta kun reitti lähti kunnon metsäteille hävisi tämä kaksikko niin sanotuista ”muilta maisemaan”.  Maalissa voittomarginaali oli peräti 42,9 sekuntia. Nilsiän Jukka Korhonen oli kakkonen.

Juuso Nordgren on vasta ”parikymppinen” rallilahjakkuus, joka voitti viime vuonna junioreiden Suomen mestaruuden. Sitä edellisenä vuonna Juuso kurvaili vielä ilman ajokorttia ajettavissa rallin nuorten cup-osakisoissa. Kartingista alkujaan rallin puolelle siirtynyt Juuso rakentaa määrätietoisesti uraansa eteenpäin. Juuso kuuluu AKK:n Driver Academyn rallivalmennettaviin, on käynyt jo Italiassa ottamassa tuntumaa asfalttierikoiskokeisiin ja nyt Mikael Korhosen kanssa keskittyvät Ralli SM -sarjassa olemaan talviosakisojen sekä yhden kesäosakisan jälkeen riittävästi pisteitä keränneiden, alle 25-vuotiaiden joukossa luokassaan, jotta mahdollisuus osallistua AKK:n testitilaisuuteen. Tuolloin valitaan Neste Ralliin Tulevaisuuden Tähti -kuljettaja, joka saa mahdollisuuden näyttää kykyjään Suomen MM-rallissa kunnon WRC3-kalustolla.

SM4-luokassa neljänneksi ajaneen Petri Itkosen kartanlukijalla Pasi Haatajalla on kokemusta ralleista ja eri kuljettajista todella paljon. Nyt Mikkelissä Pasi luki nuotteja Renault Clio R3 -autossa ja kaksikko sijoittui neljänneksi. Luokan voittajaan Joonas Lindroosiin ero ehti kertyä noin kuusi ja puoli minuuttia, mistä voi päätellä, että ihan ongelmaton Mikkelin SM-ralli ei tällekään kaksikolle ollut. Maaliin kuitenkin pääsivät ja neljännestä sijasta kertyy mukavasti SM-pisteitä.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Päivitys 6.3.2016: Muutettu kuvan resoluutiota ja lisätty kuva