Justus_Raikkonen_Tunturi_2023_Kuva_Taneli_Niinimaki-7987.jpeg

Räikkönen räväytti viileästi voittoon Tunturirallissa

15.01.2023

Espoo Motorsport Clubin kaksikko Justus Räikkönen - Mikael Korhonen avasivat rallikautensa menestyksekkäästi voitolla. 

Ralli SM-sarja käynnistettiin perjantaina alkaneella Arctic Lapland Rallylla Rovaniemellä ja maaliin Lordin aukiolle kilpailijat saapuivat lauantaina alkuillasta. Yhdentoista erikoiskokeen mitta kaikkiaan oli yli 231 kilometriä, joilla sekunteja ja  kymmenyksiä kellosta pyrittiin nipistämään pois. Räikkösen ajokkina SM3-luokassa toiminut Peugeot 208 Rally4 suoriutui Suomen sarjadebyytistään mallikkaasti ja siivitti 17-vuotiaan Justuksen uransa ensimmäiseen SM-osakilpailun luokkavoittoon.

Perjantain viiden erikoiskokeen jälkeen Räikkönen - Korhonen kaksikko oli luokassaan toisena, mutta tunnetusti Tunturiralli on tuhansien tarinoiden ja tapahtumien kilpailu. Luokan johdossa ajaneen Tuomas Välilän kalustoon iski tekninen vika perjantain viimeisellä erikoiskokeella, jota huollossa ennen yötaukoa kiivaasti koitettiin korjata. Vikaa ei saatu kuntoon, mutta epähuomiossa kilpailijaparilta jäi vielä yksi aikatarkastusasema käymättä ja heidät suljettiin kilpailusta. Lauantaihin startattiinkin näin Räikkösen luokkajohdossa 13,9 sekunnin erolla ikätoveriinsa Jooa Iivariin.

Lauantain avauspätkä taittui suurinpiirtein tasavauhtia, ero kapeni 2,6 sekuntia, mutta seuraavalla tapahtui taas, kun Jooa Iivarin ajokin vetoakseli petti. Uusi haastaja oli tämän jälkeen Toyota Gazoo tiimin juniorivalmennettaviin kuuluva japanilainen Nao Otake. Erot taakse olivat Räikkösellä sekä Otakella melko turvalliset, joten viimeisille erikoiskokeille ei tarvitsisi isolla riskillä suunnata. Japanilaisleirissä oli loppulenkille kuitenkin pistää vielä kierros uusia renkaita Räikkösen kahta uutta rengasta vastaan.

Otake koettikin tämän turvin hyökätä toiseksi viimeisellä pätkällä, väliajat kertoivat kovasta kiristä kunnes tapahtui kovavauhtinen spinnaus. Sen jälkeen kolmantena ollut Ruotsin Mille Johansson nousi lähes Otaken kantaan erikoiskokeella kunnes autoon iski loppukisan ajaksi käyntihäiriö. Viimeiselle Ristilammen 31,5 kilometrin erikoiskokeelle lähdettäisiin Räikkösen johtaessa japanilaiskuljettaja Otakea jo yli 2 minuutin erolla. Suomalaisautokunnassa pidettiin ajatukset jääkylmänä ja voitto napattiin talteen reilulla erolla.

- Hyvä fiilis, en olisi ikinä uskonut että pystyn tämmöiseen ekassa kisassa. Ehkä tämä antaa jonkinlaista itsevarmuutta tuleviin koitoksiin. Suuri kiitos kaikille mahdollistajille, yhteistyökumppaneille ja perheelle. Toivottavasti tästä kaudesta tulisi nyt hyvä. Vaikea kuvitella parempaa alkua, viime vuonna Tunturissa ei mennyt ihan samalla tavalla, tämä on hyvä nollaus sille ja saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, tuumaili Räikkönen viimeisen erikoiskokeen maalissa ja viittasi viime talviseen ulosajoon.

Kilpailun maalissa Lordin aukiolla Räikkönen kertasi vielä podium-haastattelussa kilpailua seuraavasti.
- Oli aika pitkä reissu. Perjantai tuli jo ihan hyvin, ensimmäinen pätkä meni hieman uneksiessa, mutta toisella pätkällä koetettiin jo napata rytmistä kiinni ja seuraavilla metsäpätkillä saatiinkin jo ihan hyvä tatsi päälle. Tähän päivään lähdettiin sitten ajamaan sellaista riittävää ajoa ja tavallaan se olikin ehkä uran vaikein päivä tähän asti, tuollainen varmistelu ei ehkä ole "minun juttu". Kuitenkin, kova työ palkittiin ja tämä on vasta alku.

Kokeneen kartanlukija Korhosen kanssa yhteistyö sujuu hienosti, eikä kartanlukijan roolia voi liiaksi voi nostaa esiin koskaan. Räikköselle Tunturiralli oli kolmas, Korhoselle jo kuudestoista ja kuljettaja kiittelikin kartturiaan auliisti.
- Minun nuoruuden into ja Mikaelin luontainen rauhallisuus tukevat hyvin toisiaan. Pätkillä voi joskus olla sellaisia röykkyjä joita ei nuotituksessa näe, niin Mikael saattaa niitä muistaa menneiltä vuosilta ja näin saamme niitä nuottiin ja minimoitua riskejä siltäkin osin, joten isot kiitokset menestyksestä Mikaelillekin

Räikkösen kausi jatkuu Kuopiossa helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Ralli SM-osakilpailussa.

SM3-luokka 
1. Justus Räikkönen - Mikael Korhonen  2:15:02,8
2. Nao Otake - Marko Salminen  +2:10,1
3. Mille Johansson - Julia Thulin  +8:47,7

Teksti:
Justus Räikkösen tiedotus
Jani Seppälä
0443308710
sivuluisumeister@gmail.com

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK
 

Espoo Motorsport Club ry
Postiosoite: 
Luomannotko 2, 02200 ESPOO
Sähköposti: hallitus (at) emsc.fi