meri_levula.jpgSeitsemän vuoden ikäinen Meri Levula on ajanut kilpaa jo yli puolet elämästään.

Tiistaiturnaukset alkoivat Bembölen radalla

20.05.2016

EMSC:n Tiistaiturnaukset ovat alkaneet. Pienten luokan voitti Hugo Soininen. Meri Levula ajoi finaalissa nopeimman kierrosajan ja oli maalissa toinen. Kolmanneksi sijoittui Emil Cederberg. Viiden parhaan joukkoon sijoittuneet ovat kaikki EMSC:n jäseniä: neljäs oli Nooa Elomaa ja viides Martin Wahlström.

Tällä kertaa esittelyssä on Meri Levula. Toukokuun 12. päivä seitsemän vuotta täyttäneen Merin katseesta näkee, että kilpaileminen ja voittaminen on ”parasta maailmassa”. Meri on ajanut jo enemmän kuin puolet lyhyestä elämästään. Ensimmäisen kerran moottorilla varustetun ajopelin päälle tyttö kapusi jo 3-vuotiaana.

Merin vanhempien, itsekin autourheilua ansiokkaasti harrastaneiden Tapani Levulan ja Satu Nilssonin, ei suinkaan tarvinnut usuttaa tyttöä lajin pariin. Isä-Levula kertoo, ettei heillä perheessä ollut minkäänlaisia ajatuksia tyttären harrastuksista tuohon aikaan.

”Sain rikkinäisen 50-kuutioisen crossi-mönkkärin, jota pikkuhiljaa kunnostelin. Kun mönkkäri oli kunnossa, Meri ihan oma-aloitteisesti kapusi sen selkään, starttasi itse ja sitten mentiin”, kertasi Levula tapahtumia neljän vuoden takaa.

”Pitihän siihen laittaa rajoitinkin, mutta tyttö laski sillä menemään aika haipakkaa. Meri osallistui sitten Winter Cupiin, jossa sijoittui viidenneksi. Vauhti nousi koko ajan ja minun mielestäni mentiin jo vaarallisen kovaa. Oli pakko pistää stoppi mönkkärillä ajamiseen.”

Merille esitettiin pari vaihtoehtoa. Perheeseen hankitaan joko kartingauto tai moottoripyörä.
”Merin mielestä kartingauto oli kova juttu. Sellainen oli saatava.”

Näin alkoi 3-vuotiaalle sopivan kartingauton metsästäminen. Ihan helposti se ei onnistunut, mutta itä-Suomesta, lähes 400 kilometrin päästä sellainen kuitenkin löytyi – Buffo-merkkinen 38-kuutioinen. Vuotta myöhemmin Meri sai kisa-autokseen Cadett-luokan ajopelin. Alle 7-vuotiaille tarkoitettuja kisoja Meri ehti ajaa jo melkoisen määrän.

Meri ajaa Viron mestaruussarjassakin

Tänä keväänä Meri on osallistunut Viron mestaruussarjaan. Ensimmäisessä osakisassa Meri Levula laski menemään sen verran huimasti, että voittohan sieltä napsahti. Vauhti oli lähes päätähuimaavaa.
”Oli siinä tulossa luokan rataennätyskin, mutta sektoriajat lupailivat hyvää, mutta valitettavasti eteen tuli kierroksella ohitettavia. Ennätykseen jäi vielä matkaa vain 0,1 sekuntia”, kertoi pappa-Levula.

Viron mestaruussarjan toiseen osakisaan lähdettiin iloisin mielin. Tunnelmat kuitenkin vaihtuivat harmitukseen, kun huoltoautoon tuli teknisiä ongelmia ja matkan teko meinasi tyssätä siihen.
”Olin vahingossa väsyneenä tankannut bensiiniä dieselauton tankkiin. Meriltä pääsi itku, kun näytti siltä, että jäädään Suomen puolelle autoa korjaamaan. Eihän siinä sitten auttanut muu kuin keinolla millä hyvänsä päästä kisapaikalle.”

Apua tuli useammalta taholta, hinausauto löytyi ja sen jälkeen remonttikin onnistui, joten Levulat olivat Raplan radalla, Tallinnasta noin 60 km, iltapäivällä. Kaikki ei kuitenkaan vielä sujunut kuin strömsössä.
”Alku oli nihkeätä. Tytölle rata oli uusi, sen lisäksi väsymys painoi. Koko ajan rata kuitenkin tuli tutummaksi ja vauhti alkoi löytyä.”

Sitten tuli kilpa-autoon teknisiä ongelmia. Isä sai vaikeuksia aiheuttaneen kaasuttimen kuntoon, mutta vesisateessa ajetun esifinaalin lähdöstä Meri myöhästyi.
”Pistivät nenän edestä portin kiinni. Rangaistuksena oli startattava ihan hänniltä.”

Meri viihtyy hyvin vesikelissä ja on taitava autonkäsittelijä, mistä nähtiin loistava osoitus, kun Meri oli esifinaalin ruutulipulla kakkonen! Finaalissa eivät panokset isän mukaan sitten ihan riittäneet.
”Kisa oli todella tasaväkinen. Vaikka Meri oli rinnalla monta kertaa, ohitukseen asti yritykset eivät johtaneet, oli pakko tyytyä kakkossijaan”, kertoi Levula.

Tiistaiturnauksen isompien luokan voitti Erika Huikari (EMSC) ja toinen Peik Abrahamsson (EMSC). Kolmanneksi sijoittui Keimolan FK-kerhon Joni Heikkilä.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Tulokset

Tiistaiturnaus 17.5.2016 Bemböle

PIENEMPIEN LUOKKA:

1.                         Hugo Soininen EMSC

2.                         Meri Levula EMSC

3.                         Emil Cederberg EMSC

4.                         Nooa Elomaa EMSC

5.                         Martin Wahlström EMSC

6.                         Teemu Moipio Keimola FK

7.                         Martin Arv EMSC

8.                         Anton Laaksonen EMSC

9.                         Eemi Rajala Keimola FK

10.                       Jimi Koikkalainen Hyvinkään UA

ISOMPIEN LUOKKA

1.                         Erika Huikari EMSC

2.                         Peik Abrahamsson EMSC

3.                         Joni Heikkilä Keimola FK

4.                         Teemu Juvonen EMSC

5.                         Paula Raudvassar EMSC

6.                         Jere Koikkalainen Hyvinkään UA

7.                         Jani Airaksinen Keimola FK

8.                         Riku Kivistö Keimola FK

9.                         Aada Huikuri EMSC

Espoo Motorsport Club ry
Postiosoite: 
Luomannotko 2, 02200 ESPOO
Sähköposti: hallitus (at) emsc.fi