Jaro Kinnunen_Riihimäki.jpgJaro Kinnunen, EMSC

Ralli - vauhdin hurmaa suljetuilla teillä...

Tietoisku rallilajista, ohje miten toimia kun on päättänyt alkaa rallikuljettajaksi 
Ralliautoilu on Suomen seuratuin autourheilumuoto. Ralli on saavuttanut tukevan jalansijan suomalaisten sydämissä jo kuusikymmentäluvulta lähtien, jolloin luotiin käsite "lentävät suomalaiset" ja tuo perinne on jatkunut katkeamattomana aina näihin päiviin asti. Suomalaisia huippukuljettajia on riittänyt lajin MM-tasolla katkeamattomana ketjuna, ja näiden huippujen edesottamuksia seurataan kotimaassa tiiviisti niin television, radion kuin lehtienkin kautta. 

Rallia voi Suomessa harrastaa usealla eri tasolla ja useassa luokassa. Eritasoisia kilpailuja ajetaan niin talvella kuin kesälläkin eri puolilla maata. Koska kilpailuissa on luokkia useille erilaisille autoille, on rallin harrastaminen mahdollista hyvinkin useilla erilaisilla tasoilla ja kustannuksilla, riippuen harrastajan päämääristä. 

Edellytyksenä rallikilpailuun osallistumisen niin I- kuin II-ohjaajalle on voimassaoleva ajokortti, sekä suoritettu rallin perustutkinto. Rallikilpailuissa auton tulee olla luokiteltuna joko kansallisesti tai kansainvälisesti johonkin tiettyyn ryhmään sekä luokkaan, jonka jälkeen sillä voi osallistua rallikilpailuun jossa on luokka kyseiselle autolle. 


Sarjat Rallia voi harrastaa Suomessa usealla eri tasolla. Kotimainen huipputuote on Ralli SM-sarja. Suomenmestaruudesta ajetaan niin neli- kuin kaksivetoisten luokissa. Lisäksi ajetaan Trophy-luokka, 1400 kuutioiset autot, V1600-sarja, jne. Vaihtoehtoja on monia. 

Myös nuorille kuljettajille on oma arvosarjansa, jossa kilpaillaan Rallin Suomen Juniorimestarin tittelistä. Lisäksi näiden kilpailuiden yhteydessä kilpaillaan Rallin Naisten Suomenmestaruudesta. 

Harrastajamääriltään suosituimpia rallisarjoja Suomessa ovat kansallisen luokituksen omaavilla F-Ryhmän autoilla ajettava F-Cup sekä vanhemmille Historic-autoille tarkoitettu Historic Rally Trophy, jossa ajetaan omista mestaruuksista eri ikäkausien autoilla. Kyseisten sarjojen kilpailut ovat ns. "pimeitä kilpailuita", joissa reittiin ei saa tutustua ennakkoon. Paitsi Historicin EM-kilpailut. Kyseiset sarjat ovat myös katsojien keskuudessa erittäin suosittuja. 

Uutuutena on rallispecial, jossa myös nuoret kuljettajat (alle 18 v) voivat ajaa ja saada esimakua rallista. Kartturina on oltava 18 vuotta täyttänyt kilpailija. 

 

Lähde: www.autourheilu.fi  
 

Espoo Motorsport Club ry
Postiosoite: 
Luomannotko 2, 02200 ESPOO
Sähköposti: hallitus (at) emsc.fi